Ukratko o šidskim Nedeljkovićima

     Prezime Nedeljković spada u najstarija šidska prezimena. Već sredinom 18. veka postojale su dve porodice sa ovim prezimenom, a koje nisu bile u krvnom srodstvu. Obe porodice pripadaju bogatijem trgovačko-zanatlijskom staležu. Zanimljivo je da od obe porodice poreklo vodi akademski slikar Sava Šumanović.
     Na spoljašnjem platnu zida hrama Svetog oca Nikolaja u Šidu uzidana je nagrobna ploča jereja Avksentija Nedeljkovića (1727-1788) i njegovog brata Grigorija (1749-1813), sinova Tadije Nedeljkovića (1701-1783). Jerej Avksentije je rukopoložen 1752. godine, a u Šidu se kao sveštenik prvi put pominje 1756. godine. 
     Daleko veći značaj za naše društvo imaju pripadnici druge porodice Nedeljković. Kao rodonačelnika ove grane može se uzeti Vasilije Nedeljković († 1827). Vasilije je sa suprugom Alkom imao kćerku Julinku, udatu za šidskog jereja Grigorija Georgijevića, i sinove Filipa i Dimitrija. Unuk Julinke i jereja Grigorija Georgijevića je veliki šidski narodni i crkveni dobrotvor Aleksije Georgijević (1838-1887).
         Filip Nedeljković je bio po zanimanju trgovac i držao je trgovinu na veliko Philip Nedelkovits & Söhne u Pešti 1849─1853. i Beču 1853─1860, a potom je prebacio u Novi Sad. Filip je imao dva sina – Antonija i Đorđa, i kćerku Rahilu udatu za uglednog novosadskog trgovca Mihajla Georgijevića. Đorđe Nedeljković nije imao dece. Bio je oženjen Anastasijom Stanković, bratanicom kompozitora Kornelija Stankovića. Godine 1899. dobio na lutriji glavnu nagradu od 150.000 kruna, i testamentom zaveštao 126.000 kruna za srpske narodne, prosvetne i privredne potrebe. Osnovao je fondaciju za pomaganje siromašnih srpskih spisatelja. Maticu srpsku je obavezao da upravlja fondacijom i odlučuje kome će biti data pomoć. Odredio je da pomoć u novcu mogu dobiti siromašni, oboleli i ostareli srpski književnici. U Spomenici Matice srpske iz 1927. godine o Đorđu je zapisano sledeće: „Da je imao ljubavi prema svom narodu i da je poznavao narodne potrebe, svedoči već to, što je svoju zadužbinu namenio takvoj svrsi, koju mogu da uoče samo ljudi jače obrazovanost, naime, na pomaganje književnih i prosvetnih vođa u malenu delu srpskog naroda, koji u ono vreme nije imao pomoći ni sa koje druge strane, do li do sama sebe“.
       Dimitrije Nedeljković je ostao u Šidu, gde je zasnovao zaista veliku porodicu. Njegova kćerka Marija se udala za Stefana Dragina. Marija i Stefan Dragin su u kratkom braku imali samo kćerku jedinicu Hristinu (udatu Tubić), baku Save Šumanovića.

Filip i Đorđe Nedeljković
Filip i Đorđe Nedeljković

Autor teksta: Radovan Sremac

(Autorska prava zadržana. Zabranjeno je korišćenje materijala bez dozvole vlasnika sajta)

Leave a Reply