Šidski advokat Dr Adalbert Purić

     Dr Adalbert Purić je jedan od najpoznatijih šidskih advokata u periodu između dva svetska rata. Rođen je 1883. godine u Vrbanji, kao vanbračno dete Josipe, kćerke Ilije Purića. Ime Adalbertovog oca nije poznato. 

Adalbert Purić 1916. g.
Dr Adalbert Purić 1916. g.
adalbert puric vrbanja 1883
Matica krštenih sa upisanim krštenjem A.Purića

      Doktorirao je pravne nauke u Zagrebu 1907. godine, a advokatsku karijeru je započeo 1912. godine u Iloku. Nije poznato kada je tačno došao u Šid. Živeo je u današnjoj ulici Svetog Save, na broju 16. Kancelarija mu se nalazila u istoj ulici, par kuća prema centru, prekoputa Hrama Sv. Oca Nikolaja. Dr Purić se nije ženio. U kući je živeo sa Dragicom Horga (Zagreb, 1906 – Šid, 1974). 

Dragica Horga-Purić
Dragica Horga

     Dr Purić je jedan od retkih šidskih Hrvata koji su bili protiv ustaške vlasti i nečovečnog postupanja prema Srbima i Jevrejima. Kada su ustaše na pravoslavni Uskrs 1941. godine isterale Srbe da čiste ulice od blata, dr Purić je otišao u ustaški stan i protestvovao protiv takvog postupanja. Rekao je da je to neljudsko ponašanje, i da treba imati na umu da rat još nije gotov. Dr Puriću je oštro zamereno što se zauzima za Srbe, i priprećeno mu je da, ukoliko još jednom bude intervenisao, neće čistiti ulice kao Srbi, nego će proći još gore. To ga svakako nije sprečilo da i dalje pomaže Srbima i Jevrejima. U toku hapšenja šidskih Jevreja jula 1942. godine, dr Purić je krio u svojoj kući Katarinu Rozenfeld, a nakon racije joj pomogao da pobegne u Zagreb.
     Dr Adalbert Purić se nije ženio. Umro je u Šidu 1972. godine.

Šidsko katoličko groblje

Autor teksta: Radovan Sremac

(Autorska prava zadržana. Zabranjeno je korišćenje materijala bez dozvole vlasnika sajta)

Leave a Reply